Geniz Eti Büyümesi (Adenoid Hipertrofi)

Burnun arkasında yer alan geniz bölgesinde yerleşen lenf dokusuna geniz eti (adenoid doku) denir. Geniz eti çocukluk döneminde geçirilen enfeksiyonlarla büyüyebilir, bu duruma geniz eti büyümesi ya da adenoid hipertrofi adı verilir.

Geniz eti büyümesi olan çocuklarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, huzursuz uyku hali, uyurken terleme, horlama ve uykuda nefes durması yani uyku apnesi sık görülür. Geniz eti büyümesine bağlı uyku sorunları çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğü gibi sorunlara neden olur.

Geniz eti vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynar. Ancak geniz eti büyümesi olan çocuklarda enfeksiyonlarla mücadele etme görevini yerine getiremez, aksine bu çocuklarda solunum yolu enfeksiyonu geçirme sıklığının artmasına neden olabilir.

Geniz eti 8-9 yaşından sonra çoğunlukla küçülerek kaybolur. Ancak neden olduğu sorunlar kalıcı sonuçlara yol açar. Geniz etine bağlı olarak orta kulak havalanması bozulabilir, bu durumda orta kulakta sıvı birikmesi, konuşma ve öğrenmeyi engelleyici işitme kayıpları görülebilir. Tedavi edilmediği durumlarda çocuklarda kulak zarında çökme, diş-çene ve yüz gelişiminde kalıcı bozulmalar görülebilir.

Tanıda hastanın hikayesi önemlidir. Geniz eti yerleşim yeri itibarıyla dışarıdan muayenede görülemez, burundan endoskopla geçilerek muayene edilebilir.

Tedavide geniz etinin alınması gerekir. Bu işlem ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Farklı teknikler uygulanabilir. Kendi pratiğimde burundan bir endoskopla girerek, işlem başlangıcında muayene yapıyorum. Geniz etini ağız içerisinden yerleştirdiğim koblatör isimli cihazla alıyorum. Koblatör çok az kanama ile geniz eti ameliyatı yapılmasına olanak sağlıyor. Geniz etini alırken burundan geçen endoskopla da işlem boyunca ameliyat alanını kamera ile görerek kontrollü ameliyat yapmayı tercih ediyorum.

Geniz eti ameliyatlarından sonra 3 gün yumuşak ve ılık gıdalar ile beslenme ve hastanın 1-2 gün evde istirahati önerilir.

Geniz eti alınan çocuklarda baş boyun bölgesinin yoğun lenfoid doku içermesinin sonucu olarak bağışıklık sistemi ile ilgili sorun yaşanmaz.

İlginizi Çekebilecek Konular

bademcik-buyumesi-ve-kronik-bademcik-iltihaplanmasi-tonsil-hipertrofisi-ve-kronik-tonsillit

Bademcik Büyümesi ve Kronik Bademcik İltihaplanması (Tonsil Hipertrofisi ve Kronik Tonsillit)

Bademcikler boğaz girişinde yer alan lenf dokusundan oluşan yapılardır. Vücudun enfeksiyonlardan korunmasında rol oynarlar.