Burun Tıkanıklığı
Burun vücuda giren havanın nemlendirildiği, ısıtıldığı ve içindeki alerjenlerin, yabancı maddelerin ve mikroorganizmaların filtrelenerek temizlendiği solunum sisteminde önemli bir organdır.
Burun etleri yani konkalar bu fonksiyonların yerine getirilmesinde önemli görev üstlenirler. Bu fonksiyonlarının haricinde alt konkalar enfeksiyonlar ya da alerji gibi nedenlerle şişebilirler, bu şişlikler geçici ve kalıcı olarak burun tıkanıklığına neden olabilirler.
Burun orta bölmesinde yani septumda doğuştan ya da daha sonra sıklıkla travmalarla oluşan eğriliklere septum deviasyonu adı verilir ve bu eğrilikler burun tıkanıklığının sık nedenlerindendir.
Burun girişinde valv bölgesi adı verilen alandaki çökmeler ya da bu alanın iç kısmındaki eğrilikler burnu tıkayabilirler.
Alerjiye bağlı burun etleri ve burun mukozasındaki şişlikler, burun ve sinüs enfeksiyonları yani sinüzitler de burun tıkanıklığına yol açabilirler.
Çocuklarda doğumdan itibaren olan burun tıkanmalarında burun kanalının sonundaki açıklığın oluşmaması yani koanal atrezi düşünülürken, özellikle 2 yaşından sonra görülen burun tıkanıklıklarında en sık neden geniz eti büyümesidir. Çocuklarda burunda yabancı cisim, alerji ve sinüzite bağlı burun tıkanıklıkları da görülebilir.