Burun Eti Büyümesi (Konka Hipertrofisi) ve Tedavisi

Burun etleri yani konkalar burnumuzda her iki tarafta yer alan, alt, orta ve üst konka olmak üzere 3’er adet bulunan anatomik yapılardır. Özellikle alt konkalar burundan geçen havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve temizlenerek akciğerlere iletilmesinde önemlidirler.

Sıklıkla enfeksiyonlar ve alerji gibi nedenlerle, bazen de burun spreylerinin önerilenden uzun süre kullanılmasına bağlı olarak özellikle alt burun etleri şişerler. Bu şişliklere konka hipertrofisi denir ve sıklıkla burun tıkanıklığına neden olurlar. Bunun dışında burunda orta bölmede eğriliği olan hastalarda eğriliğin karşı tarafındaki burun etinde de büyüme yani hipertrofi sıklıkla görülür.

Orta burun etleri yani orta konkalarda ise en sık gelişimsel olarak burun eti içerisinde hava hücresi bulunması yani konka bülloza görülür. Bu durumda orta konkalar olmalar gerekenden büyük boyutta olurlar, bu durum hava akımında sorunlara ve sinüslerin drenajını etkileyerek sinüzite neden olabilirler.

Özellikle cerrahi tedavi planlanan hastaların muayene sonrası paranazal sinüs bilgisayarlı tomografisi ile değerlendirilmesi önemlidir. Böylece hem burun etlerinin küçültülmesinde seçilecek teknik daha doğru belirlenebilir, orta burun etlerindeki havalı hücreler tanınabilir, hem de eşlik eden burun tıkanıklığına yol açabilecek sinüzit gibi farklı hastalıkların tanısı konularak tüm bu sorunların tek seferde çözülmesi mümkün olabilir.

Burun etlerinin yukarıda da belirtildiği gibi önemli fonksiyonları vardır. Önceleri burun eti büyümelerinde hava yolunu tıkayarak burun tıkanıklığına yol açan burun etleri kesilerek çıkarılırken, işlem sonrası burunda kuruma, kabuklanma, enfeksiyon sıklığının artması gibi sorunlarla sık karşılaşılması nedeniyle son yıllarda bu uygulamadan vazgeçilmiştir.

Günümüzde alt konkaların küçültülmesinde sıklıkla radyofrekans yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemle konkanın dış yüzeyine yani mukozasına minimal hasar verilerek, mukoza altı dokuların hacminin ısı enerjisi ile büzüşerek azaltılması mümkün olmaktadır. Oldukça kısa süreli olan (10-15 dakika) bu işlemle, hasta hemen günlük hayatına dönebilmekte ve yaklaşık 3-4 haftada burun eti istenen boyuta gelmekte ve burun tıkanıklığı giderilebilmektedir.

Ayrıca burun etinde kemik dokuda büyüklük saptanan hastalarda shaver adı verilen sistemlerle kemiğin traşlanarak küçültümesi ile burun eti büyümeleri başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.

Alerjik hastalarda, sigara kullananlarda, kirli havalı ortamlarda yaşayanlarda ve kimi tansiyon ilaçları gibi damar genişletici ilaç kullanan hastalarda alt burun etlerinde yeniden büyüme görülebilir. Bu durumlarda da radyofrekans işlemi sorunsuz şekilde tekrarlanabilir ya da burun eti içerisindeki kemik doku traşlanabilir.

Orta burun eti yani orta konkalarda hava hücresi bulunan hastalarda ise endoskop yardımı ile ve konka küçültülmesi yani konka bülloza plasti yapılır.

İlginizi Çekebilecek Konular

septum-deviasyonu-ve-tedavisi

Septum Deviasyonu ve Tedavisi

Burnu sağ ve sol olarak ikiye ayıran ortadaki bölmeye septum adı verilir. Septumun ön kısmı kıkırdaktan, arka kısmı ise kemikten oluşur.

burun-tikanikligi

Burun Tıkanıklığı

Burun vücuda giren havanın nemlendirildiği, ısıtıldığı ve içindeki alerjenlerin, yabancı maddelerin ve mikroorganizmaların filtrelenerek temizlendiği solunum sisteminde önemli bir organdır.

sinuzit-ve-tedavisi

Sinüzit ve Tedavisi

Burnun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava dolu boşluklara sinüs adı verilir. Yanaklarda maksiller sinüsler, alında frontal sinüsler, gözlerin arasında arkaya doğru devam eden ethmoid sin